Stichting Fraudebestrijding Hypotheken

De Stichting Fraudebestrijding Hypotheken is opgericht in 1999 om hypotheekfraude te signaleren, te voorkomen en te bestrijden. Bij de SFH zijn meer dan 40 Nederlandse hypotheekverstrekkers aangesloten, hiermee is vrijwel de gehele Nederlandse hypothekenmarkt gedekt.

Wat is hypotheekfraude?

Hypotheekfraude is het op basis van valse informatie verkrijgen van een hypothecaire geldlening. Hypotheekfraude komt in verschillende vormen voor. In de meeste gevallen van hypotheekfraude is sprake van vervalsing van werkgeversverklaringen, jaaropgaven en loonstroken (al dan niet in samenspraak met de werkgever). Het gebeurt ook dat men een huis voor een hoger bedrag laat taxeren dan het eigenlijk waard is. Daarnaast komt het voor dat bouwdepots worden leeggetrokken met valse bouwfacturen. Ook worden hypotheken voor panden aangevraagd voor eigen bewoning, terwijl de koper in werkelijkheid niet van plan is om er zelf te gaan wonen. Dit mag niet, want volgens de standaardvoorwaarden van een hypotheek mag een huis niet verhuurd worden zonder toestemming van de hypotheekverstrekker. Deze vorm wordt ook wel 'huisjesmelken' genoemd.

Naast veel financiƫle schade veroorzaakt hypotheekfraude ook veel maatschappelijke ellende. Vaak gaat het samen met andere criminaliteitsvormen, zoals hennepteelt, illegale verhuur en witwassen.